Ervaar het unieke VOC pareltje van Flevoland!


5051515527_472c390b1d_b

Flevoland heeft een bijzonder verhaal waardoor het zich onderscheidt van de rest van Nederland. Sterker nog: Flevoland is uniek in de wereld. Ooit bestond Flevoland uit alleen maar water, nu is het de grootste polder ter wereld. Een gebied zes meter onder zeeniveau (NAP) met een bijzondere geschiedenis, prachtige nieuwe natuur, inspirerende kunst en architectuur en achter de dijken weidse wateren.

Het unieke VOC pareltje van Flevoland

Het dwarsgetuigde zeilschip Bounty biedt samen met de Bataviawerf in de Nationale Week van de Watersport (30 april tot 8 mei) extra Bataviawerf Opstapdagen aan. Een actieve, educatieve belevenis voor jong en oud.

Tijdens een bezoek aan de Bataviawerf wordt u meegevoerd in de wereld van de houten scheepsbouw in de Gouden Eeuw. Hier ligt de authentieke reconstructie van VOC-schip Batavia uit 1628. Op het schip en in de ambachtelijke werkplaatsen hoort u verhalen over het harde leven aan boord, de glorietijd van de VOC en de heldhaftigheid van zeeheld Michiel de Ruyter.

Schatzoekers en andere speurneuzen onder u kunnen meehelpen zoeken naar het unieke VOC pareltje van Flevoland. Om het terug te bezorgen bij Zuiderzeemeermin Bataviana gaat u het water op aan boord van brigantijn Bounty. Tijdens een 2 uur durende vaartocht ervaart u hoe de ruige sfeer van toen in de loop der eeuwen is geëvolueerd tot de luxe en het comfort van nu. Op een echt authentiek zeilschip met 9 zeilen (405 m2 zeiloppervlak) en 114 lijnen beleeft u op een luxe, comfortabele en veilige manier hoe er vroeger op VOC-schepen werd gezeild. Aan het eind van de dag gaat u van boord als een ander mens, voor wie de verworvenheden van de moderne tijd een stuk minder vanzelfsprekend zijn. Deze ervaring bewaart u de rest van uw leven als een unieke parel in uw herinnering.

zij1

Mijn naam is Bataviana. Ik ben een Zuiderzeemeermin.

Al heel lang woon ik in de Zuiderzee. Ik zwem overal naartoe, je kunt mij overal zien opduiken. Ik woonde hier al, toen Flevoland nog niet bestond. De weg naar zee lag helemaal open, je kon zo de wijde wereld in. Dat deed men dan ook, bij de VOC. Tweehonderd jaar lang was het op de Zuiderzee een komen en gaan van schepen, de een nog groter en mooier dan de ander. De havens gonsden van de bedrijvigheid, het rook er naar de heerlijkste specerijen, en de kooplieden zagen er geweldig uit in hun kostuums, gemaakt van de kostbaarste stoffen uit verre landen.

De VOC had ook zijn schaduwzijde hoor, dat moet je niet vergeten. Je wist nooit zeker of je wel terugkwam van je reis naar de Oost. Het kan op zee spoken! En dan heb ik het nog niet eens over het volk op de schepen zelf. Daar zaten types tussen, dat wil je niet weten! Vechtjassen, lolbroeken, brassers… maar ook knappe zeelui, die wisten hoe je met de kostbaarheden van de zee moet omgaan, zoals kapitein Alex.

Ik leerde kapitein Alex kennen toen hij aan kwam varen met zijn mooie zeilschip, de Bounty. De Zuiderzee was in de loop der jaren sterk veranderd: er waren grote polders aangelegd waardoor mijn leefgebied veel kleiner was geworden. Kapitein Alex begreep wat dat voor mij als Zuiderzeemeermin betekende. Kijk eens, zei hij, ik heb wat moois voor jou.

Hij klom in het net onder de neus van zijn schip, en reikte me een parel aan. Hij vertelde me dat het een unieke parel was: het VOC pareltje van Flevoland. Het is lang geleden uit een ver land meegenomen door een van zijn verre voorouders die zeeman was bij de VOC.

Maar nu ben ik die prachtige parel kwijtgeraakt! Ik zwom ermee rond, toen ik opeens moest wegduiken voor een anker dat door een schip werd uitgeworpen. Daar schrok ik zo van, dat ik het pareltje liet vallen.

Wil jij mij helpen om het VOC pareltje van Flevoland terug te vinden?

Ga samen op zoek op de Bataviawerf. Kijk overal in, op en onder of je mijn parel ziet. Als je hem vindt, breng hem dan aan boord van de Bounty bij kapitein Alex. Jullie gaan dan het water op om de parel bij mij terug te brengen. Op het schip is alles piekfijn in gereedheid gebracht om de eerlijke vinder feestelijk in het zonnetje te zetten.

Doe je mee?

Veel succes!

Groetjes van Zuiderzeemeermin Bataviana

*

 

10 thoughts on “Ervaar het unieke VOC pareltje van Flevoland!

Zegt het voort / Spread the word

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.