OpStap met Zeilschip Bounty


Jpeg

*

In het zomerseizoen biedt Zeilschip Bounty in samenwerking met de Bataviawerf Lelystad een uniek combinatiearrangement aan: de Bataviawerf Opstapdagen.

Nadat u de levensgrote reconstructie van het 17e-eeuwse VOC-schip hebt bezocht, kunt u de opgedane kennis in praktijk brengen tijdens een zeiltocht van twee uur.Bataviawerf Opstap Dagen

Zo stapte ik onlangs ook over de loopplank van de brigantijn, die tegenover het houten vaartuig lag afgemeerd. Het duurde nog even voordat we van wal zouden steken, maar op een zeilschip is altijd wel wat te doen. Gewapend met koperpoets en poetsdoek ging ik de koperen blikvangers van het luxe interieur te lijf, zodat de overige opstappers een goede eerste indruk zouden krijgen.

Gaandeweg vulde het dek zich met een internationaal gezelschap, dat zich geboeid schaarde rond kapitein Alex die in een fascinerende mix van talen uitlegde wat er te gebeuren stond.

Uiteindelijk werden de meertouwen losgegooid. Staande aan het roer in het stuurhuis zag ik hoe vele handen enthousiast aan vallen en schoten trokken zodat het ene zeil na het andere zich ontplooide. De wind zat goed, en met een mooi vaartje zocht het schip zich een weg naar open zee. Vanaf voorbijvarend vrachtverkeer en plezierjachten werden we bewonderend nagekeken en toegezwaaid, totdat het tijd was om de steven te wenden voor de terugtocht. Jpeg

Zo’n koerswijziging gaat altijd gepaard met het nodige touwwerk dat aangetrokken of gevierd moet worden omdat de wind anders in de zeilen valt. Ook nu had het schip geen gebrek aan helpende handen. Jong en oud werkte samen onder de bezielende leiding van kapitein Alex om de mooie tweemaster weer veilig in de haven te loodsen.

Wees eens eerlijk: zo’n ervaring wilt u toch ook wel eens meemaken? 

Reserveer hier uw tickets, en wend de steven naar Bataviahaven Lelystad! Op de steiger van het VOC-schip Batavia vindt u het bord dat u ziet op de foto aan het begin van dit verhaal. Het zal u aan niets ontbreken, en na Bataviawerf Opstap Dagenafloop van de Opstapdag heeft uw kennis van onze vaderlandse zeegeschiedenis een unieke praktijkdimensie gekregen.

Zegt het voort!

signature_1

9 thoughts on “OpStap met Zeilschip Bounty

Zegt het voort / Spread the word

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.