Tegen wichtje

Voordracht tijdens Internationale Vrouwendag, aan het begin van de Boekenweek, 8 maart 2014 in de Openbare Bibliotheek te Alphen aan den Rijn

*

Geachte aanwezigen,

Te midden van al het vrouwelijk schoon vandaag, acht ik het niet meer dan logisch dat er ook iemand wat mannelijk gewicht in de schaal legt. Per slot van rekening is het goed om ook naar de andere kant van het verhaal te luisteren.
Want: je zult maar een vrouw zijn.
364 dagen per jaar loop je het vuur uit je sloffen. Als eerste opstaan, kinderen naar school, boodschappen doen, wassen, strijken, stofzuigen, kinderen uit school, koken, kinderen naar bed, naar de sportschool… o ja, ook nog een man in je leven, al dan niet in hetzelfde huis, om leuke dingen mee te doen, ruzie mee te maken, om z’n nek te vliegen of de deur te wijzen als je in de uitverkoop dé perfecte jurk hebt gekocht en hij je aankijkt met een blik van: vandaar dat ik aan het eind van mijn salaris een stuk maand overhoud…
En dan is het opeens Internationale Vrouwendag.
De hele dag word je geëmancipeerd. De kranten, de bladen, de media – al dan niet social – schreeuwen om het hardst dat jij toch wel de spil bent waar het huishouden om draait, de kurk die het lek in je huwelijksboot dicht, de samenbindende kracht in het gezin… kortom: dat de hele wereld vooral móét weten dat zonder jou de toekomst er somber uit zou zien, sterker nog: dat de mensheid dan allang zou zijn uitgestorven.
Pff. Blij dat ik een man ben.
Alle gekheid op een stokje: we zijn hier in een bibliotheek.
Een nieuw gebouw dat gonst van de verhalen, verteld van mens tot mens, of rijen dik gebundeld in allerlei formaat en lettertype. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het staat hier wel ergens, van Odyssee tot science fiction, van sprookjes tot diepzinnige poëzie. Een ideale ambiance om een boekje open te doen.
Laten wij dan met zijn allen, mannen èn vrouwen, juist vandaag eendrachtig en geëmancipeerd onze ezelsoren bij elkaar te luisteren leggen, teneinde tussen al die regels door een nieuwe bladzijde toe te voegen aan het rijk geïllustreerde boek van ons leven!

*

Zegt het voort / Spread the word

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.